Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Virgil Ratiu - biografie - (opera si scrierile)

 

(n. 21.03.1951, Sanmartinul de Campie, Mures)





Semneaza si sub pseudonimul literar Septimiu Nicusan.

A absolvit in 1970 Liceul teoretic din Bistrita.



Este director al Editurii Aletheia din Bistrita si director de distributie carte la S.C. Aletheia S.A. din Bistrita si redactor-sef la Mesagerul literar si artistic care apare lunar impreuna cu cotidianului "Mesagerul de Bistrita-Nasaud". Este secretar de redactie la revista trimestriala de literatura si arta Miscarea literara care apare la Bistrita.



Din 1971 este membru al cenaclului literar "George Cosbuc" din Bistrita. Face parte din grupul de initiativa al cenaclului literar "Abecedar" (Bistrita, 1980). Este unul dintre initiatorii Zilelor "Liviu Rebreanu" (trei editii, incluzand concursuri de proza scurta - 1982, 1983, 1984) si al Saloanelor literare "Liviu Rebreanu" (Bistrita, 1985-l988), manifestare interzisa de autoritatile comuniste in 1989 si reluata dupa 1990.



Debuteaza publicistic in martie 1973 cu poeme, in ziarul bistritean "Ecoul". Debutul editorial are loc in 1975 cu volumul de versuri Atunci cand te reintorci acasa (Ed. Litera, Bucuresti).



Colaboreaza cu versuri, proza, articole de informatie si de opinie la revistele: "Vatra", "Tribuna", "Familia", "Steaua", "Convorbiri literare", "Luceafarul", "Interval", "Contrapunct", "Euphorion", "Timpul", "Minerva", "Cadran" s.a., la ziare centrale: "Romania libera", "Ziua" si locale: "Ecoul", "Rasunetul" si "Mesagerul". A fost corespondent local al postului de radio Europa Libera.





Dupa debut, publica romanul Cartile cu Alfonz (Ed. Dacia, 1988); volumul de versuri pentru copii Carte de bucate necolorate - desene de Razvan Tenie-Bradean (Ed. Clusium, 1996); Cartea cu Alfonzel conectat la Internel (Ed. Emia, Deva, 1999), editie bilingva, romana-engleza; Carte de rugaciunite, desene de Marcel Lupse (Ed. Emia, Deva, 2000); volumul de eseuri Cartea cu politice (Ed. Aletheia, 2001); Cartea persoanelor - povestiri, nuvele scrise intre 1978-2000 - (Ed. Limes, Cluj, decembrie 2005).



A ingrijit editii: Deliu Iulian Balan, Frate de cruce sau K-l942 (memorii din detentie, postdetentie, documente, poeme), Ed. Aletheia, Bistrita, 2002; Virgil Sacarea, Somnoroiu si Somnoroaia (novela, proza pentru copii), Ed. Aletheia, Bistrita, 2002; Constantin Brancusi, 206 dodii (aforisme, maxime, cugetari, vorbe), Ed. Aletheia, Bistrita, 2002.

Detine mai multe premii literare.



Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.







Referinte critice:



"Procedeul folosit cu predilectie de prozator da farmec acestei - cum sa-i spun? - «lumi a treia» a literaturii; Virgil Ratiu adopta formula intrepatrunderii unui camp vizual concret cu unul imaginat, reusind pagini remarcabile despre fiziologia provincialului (intr-un fragment de studiu comportamental intitulat Servus) sau despre o nunta in cel mai autentic stil kitsch."

Ioan Holban,

"Cronica", 21 iunie 1989



"Din viata personajelor in care se regaseste orice, ca intr-un talcioc, lipseste un singur lucru: umorul. Drept urmare, fiecare gest devine de o gravitate ridicola. Virgil Ratiu a inteles ca nimic nu este mai comic decat un om fara umor. In proza sa se desfasoara o comedie a gravitatii."

Alex. Stefanescu,

"Urzica", 15 apr. 1989



"Cel mai mult ne-a impresionat personajul principal, acest memorabil Alfonz. Mai putin conectat la tehnicile narative moderne, Virgil Ratiu probeaza, in schimb, un instinct artistic sigur. Ceea ce lipseste adesea prozei care se scrie in ultima vreme la noi este tocmai personajul. Alfonz Carbit, chiar si in ipostaza finala de autor in care apare, ramane tot personaj. El confera coerenta intregului roman (conceput ca variatiune pe aceeasi tema inepuizabila a ridicolului vietii) si consacra, definitiv credem noi, un prozator inzestrat, pana acum necunoscut."

Cornel Moraru,

"Vatra", apr. 1989



"Se poate «miza» pe orice «carte» drept centru, ori inceput al romanului si nu se poate incheia cu nici una (lumea este imposibil de inchis intr-o carte, este, daca vreti, o «carte fara sfarsit»), de aici si avertismentul autorului:«Cartile cu Alfonz sunt de ordinul zecilor de zeci.»"

Ion Muresan" class="navg">Ion Muresan,

"Tribuna", 14 sept. 1989











 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Virgil Ratiu

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Virgil Ratiu



Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Proza

Cartea cu adolescenti

- citeste textul