Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Tohaneanu George - biografie - (opera si scrierile)

 

TOHANEANU George I., se naste la 7 mai 1925, Galati.

Stilistician.

Fiul lui Ion Tohaneanu, prof. de filologie clasica si germana, si al Emiliei (n. Rascanu).

A facut studii primare si liceale la Galati (1932-l943) si Facultatea de Filologie clasica a Univ. din Bucuresti (licentiat 1947); doctor in filologie (1968).

A functionat ca prof. la Galati (1947-l948), apoi asistent si lector la Univ. din Bucuresti (1948-l952) si prof. la Institutul de Lb. straine din Bucuresti (1954-l956). Din 1956, functioneaza la Univ. din Timisoara, in calitate de lector, conf. si prof. (din 1971). Preda cursuri de lingvistica si stilistica, ocupindu-se in mod special de problemele limba si stilului scriitorilor.

Colaboreaza la Limba romana. Orizont, Contemporanul, Luceafarul, Limba si literatura. Romania literara. Principalele voi.: Studii de stilistica eminesciana (1965), Stilul artistic al lui Ion Creanga (1969), Expresia artistica eminesciana (1975), Dincolo de cuvint (1976), Arta evocarii la Sadoveanu (1979), Cuvinte romanesti (1986), Eminesciene (Eminescu si limba romana) (1989).

Specialist in stilistica lingvistica, aplicata insa cu precadere operelor literare, T. contribuie prin studiile sale, publicate in reviste sau adunate in volume, la cunoasterea unor aspecte intime ale expresiei scriitoricesti. Pornind de la citeva postulate teoretice care revin in numeroase studii, dar sint argumentate mai ales in partea introductiva si cea finala a cartii Dincolo de cuvint (1976), el studiaza indeosebi domeniile lexicului si sintaxei autorilor, iara a neglija insa nici aspectele fonetice si morfologice (in cazul carora semnaleaza unele concretizari revelatoare ale fenomenului sinonimiei). Consideratiile sale se bazeaza pe studiul detaliat al operei citorva autori de predilectie -Eminescu , Creanga , Sadoveanu , Buclai Deleanu , Arghezi , Blaga , Voiculescu -dar exemplificarile apeleaza practic la intreg domeniul literaturii noastre artistice, populare si culte. In cazul scriitorilor cercetati mai mult sau mai putin monografic, studiul lingvistic de amanunt confirma sau demonstreaza observatiile analizei critico-literare, explicind suportul material al unor constatari ale mai vechilor sau mai noilor exegeti si relevind importanta deosebita pe care o capata in opera fiecarui autor utilizarea specifica a unor anumite procedee lingvistice: insemnatatea parataxei in structura frazei poetice eminesciene, efectele obtinute de Arghezi prin modificarile topicii si dislocarile sintactice, varietatea mijloacelor de obtinere a armoniei si "poeziei" prozei sadoveniene, folosirea constienta si indelung elaborata a posibilitatilor limbii populare de catre Creanga , creativitatea in materie de vocabular a lui Budai Deleanu s. a. moare in d. Comentatorul pune astfel in lumina nu numai originalitatea scriitorilor, ci si nenumaratele virtualitati ale limbii romane, care apare ca un instrument de comunicare si expresie deosebit de bogat, de nuantat si de maleabil. Planul foarte sistematic - didactic uneori - al studiilor, lungile liste de citate si exemple, nu devin niciodata fastidioase sau rebarbative, din cauza vaditei placeri cu care stilisticianul, pasionat de subiectele sale, nu numai analizeaza, ci si "degusta" substanta lingvistica a operelor literare interpretate. De altfel, sensul si istoria cuvintelor romanesti in genere reprezinta pentru T. o constanta preocupare si - pentru cititorii sai avizati - un nesfirsit prilej de delicii filologice.



OPERA:
Studii de stilistica eminesciana. Bucuresti, 1965;
Stilul artistic al lui Ion Creanga, Bucuresti, 1969;
Expresia artistica eminesciana. Timisoara, 1975;
Dincolo de cuvint. Studii de stilistica si versificatie, Bucuresti, 1976;
O seama de cuvinte romanesti, Timisoara, 1976 (in colab. cu T. Bulza);
Curs de limba romana contemporana. Timisoara, 1976 (in colab. cu Kiraly Fr.);
Arta evocarii la Sadoveanu, Timisoara, 1979;
Cuvinte romanesti, Timisoara, 1986;
Eminesciene (Eminescu si limba romana). Timisoara, 1989.


REFERINTE CRITICE:
O. Berea, in Orizont, nr. 27, 1975;
V. Mocanu, in Cercetari de lingvistica, nr. 1, 1978;
Al. Graur, in Orizont, nr. 2, 1980;
O. Berea, in Orizont, nr. 2, 1981;
S. Ianovici, in Orizont, nr. 30, 1982;
N. Manolescu, in Romania literara, nr. 25, 1986;
L. P. Bercea, in Orizont, nr. 20, 1986;
E. Todoran, in Orizont, nr. 30,1986;
V. Popovici, ibid.;
D. Vighi, ibid.;
M. Mihaies, in Orizont, nr. 13, 1989;
T. Urian, in Orizont, nr. 35, 1989;
C. Ungureanu, in Orizont, nr. 40, .



 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Tohaneanu George

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Tohaneanu George




Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text