Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




HARALAMBIE :: Hanu Ancutei de Mihail SADOVEANU



Mihail SADOVEANU Hanu Ancutei
"HARALAMBIE" este povestita de calugarul Gherman, care coborase pentru prima oara de la schitul din munte si se ducea la Iasi. Toti se uita cu uimire cum s-a ridicat "parintele Gherman din barba sa", ca si cand pana atunci statuse cufundat intr-un caier urias, iar imaginea a fost impresionanta prin reliefarea extraordinar de sugestiva a personajului. El se nascuse in satul Bozieni si nu-si cunoscuse tatal, fusese crescut doar de mama lui, iar cand aceasta murise, fusese trimis la manastirea Duraului ca "sa rascumpar pacate trecute". Gherman se ducea acum la biserica Sf.Haralambie din Iasi, ca sa se roage pentru iertarea pacatelor parintilor.

Haralambie fusese "un arnaut (slujitor inarmat - n.n.) domnesc" care se tacuse haiduc si "multi boieri si negustori si norod" avusesera de suferit din cauza cruzimilor lui. Vpd,a Ipsilant a dat porunca sa fie prinsi vrajmasii, dar mereu biruia Haralambie, care "se tragea pe poteci si prin munti" numai de el stiute. Atunci, Domnitorul a luat hotararea sa-1 trimita pe Gheorghie Leondari, fratele haiducului, care era tufecci-basa (comandantul garzii domnesti - n.n.), "om cinstit si viteaz", singurul care ar putea sa-1 prinda, pentru ca ii cunostea obiceiurile si salasurile. Dupa o haituire de opt zile, Haralambie s-a refugiat acasa la Gherman, care era copil si-1 cunostea, pentru ca venea deseori pe la ei si-1 mangaia pe crestet. Abia acum isi da seama copilul ca acesta era tatal Iui. Casa este inconjurata de oamenii lui Voda, condusi de Gheorghie, care, dupa ce si-a somat fratele sa se dea prins, "1-a palit cu hamgerul si 1-a doborat".

Gheorghie s-a infatisat la Divan si a pus capul fratelui sau "pe naframa rosa, la picioarele lui Voda", apoi a cerut sa fie eliberat din armata domneasca si lasat sa se retraga pe "pamanturile lui". Apoi, "pentru durerea si ispasirea sa si pentru iertarea sufletului celui ratacit", a construit o biserica in Iasi, cu hramul Sfantului Haralambie, la care se ducea calugarul Gherman sa se inchine pentru iertarea pacatelor parintilor sai.

Dupa ce isi revine din tulburarea produsa de istorisirea monahului, comisul Ionita le spune oaspetilor ca o sa le povesteasca ceva "cu mult mai minunat si mai infricosator".

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.