Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



APRECIERI CRITICE despre Mihail SADOVEANU



"Nu se poate sa nu recunoastem in aceasta lucrare un caracter de monumentalitate nu numai tecnica, iconografica, informativa, intr-un cuvant, nu numai de munca conjugata, ci si de talent literar, in fata caruia nu poate ramane neimpresionat oricine are cat de putina stpanire de sine pentru a-si uita repulsiunile ideologice si, ceea ce e mai greu, pentru a-si infrana nemultumirile personale fata de autor, in genere, sau din pricina situatiei ce i s-a facut in cartea lui. Pentru intaiasi data considerabilul material al intregii literaturi romane - privit in valoarea lui estetica, si nu culturala, cum au facut.altii - ne este prezentat ca un tot viu articulat, printr-un mare dar de insufletire ce strabate pulberea amanuntelor involburand-o, organizand-o intr-o alcatuire vasta, aerata, fara cotloane si paienjenisuri. Un spirit latin de o mare claritate prezideaza aceasta organizare, in care oameni cu mai multe cunostinti istorice decat dansul s-au pierdut in inextricabile maracinisuri ale eruditiei pentru eruditie, fara a le fi putui insufleti. Nici una din nuantele talentului literar nu-i lipseste d-lui G. Calinescu: facilitatea gratioasa a unui stil fara sfortare, in care se imbina modul liric cu modul stiintific intr-o fuziune perfecta, dand mereu impresia calitatii, a sunetului plin si nu gaunos, remarcabilul dar de observatie, in ordinea morala si fizica, ce-1 inclina spre o portretistica colorata, plina de injustitii, dar vie, pitoreasca, odihnitoare. intr-o compozitie prin natura ei abstracta, puterea de amplexiune a unei perceptii estetice foarte fine cand nu e impiedecata de demonii interiori, a unei capacitati de speculatie, de asociatie, de mobilitate de ideatie, pentru care nu ne putem arata decat admiratia totul redat intr-o fluenta de expresie ce inlatura orice element de constrangere intelectuala ori de pedantism doctoral."

Eugen Lovinescu



"Istoria literaturii romane e o carte mare in sensul larg al cuvantului, un moment al culturii romanesti. Genul ei e A«sui-generisA». Nu poate fi determinat, dar se impune cu puternica fizionomie proprie. Talentul de scriitor il indica printre primele randuri ale literaturii noastre. Portretele, unele analize - aceea a.lui Sadoveanu, atmosfera conferintelor lui Iorga, a lui Goga, Eminescu, Topirceanu, Rebreanu, Arghezi si cate" altele -, bogatia infinita de observatii, de caracterizari sclipitoare, spiritul, ironia, patrunderea psihologica, bogatia informatiei,- a punctelor de vedere, depasesc superb si de departe insuficientele si lacunele."

Mihai Ralea



"Inteligenta subtila, perceptie critica fina, fantezie aprinsa, sensibilitate mobila si talent plastic abundent, G. Calinescu este atat de dotat , incat se foloseste - simultan sau succesiv - de marile sale insusiri, oferindu-ne cel mai atractiv spectacol din critica noastra de astazi. Temperament impresionist, personalitatea sa imbina in mod ciudat impulsivitatea lui Iorga cu malitia si rafinamentul lui E. Lovinescu."

Pompiliii Constantinescu

"Romancier de uimitoare resurse, poet, dramaturg, eseist delectabil. G. Calinescu poseda teoretic si practic toate mijloacele infaptuirii, deci si intelegerii unei opere literare, ale recunoasterii valorilor artistice, avand totdeauna putinta ierarhizarii lor. L-am putea compara cu marii istorici si critici literari ai lumiiA» ca De Sanctis, Lanson, Croce, Thibaudet, daca el insusi nu s-ar fi delimitat de unii dintre acestia, constitumdu-.si o metoda proprie, ce se deosebeste de istorism si scientism, servindu-se de toate la un loc si de nici una in chip unilateral."

Al. Piru



 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.