Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Mihai Dascal - biografie - (opera si scrierile)

 

DASCAL Mihai (pseudonimul lui Mihail Dascalu), se naste la 31 dec. 1946, comuna Telega, judetul Prahova. Critic si istoric literar.

Fiul lui Nicolae Dascalu si al Mariei (n. Ciuta). Studii liceale la Cimpi-na; Facultatea de Lb. si Literatura Romana a Univ. din Bucuresti (1972).

Debut cu publicistica diversa in Viata studenteasca (1968) si cu recenzii in Viata Romaneasca (1969).
Sef al sectiei de critica si cronicarul literar al revista Universitas (1969-l971). in 1972, timp de ci-teva luni, comenteaza cartea de poezie la Romania literara.

Mai colaboreaza la Amfiteatru, Convorbiri literare, Cronica, Echinox, Luceafarul, Orizont, Revista de istorie si teorie literara etc. Redactor la Editura Minerva (din 1973), conduce col. de eseuri "Introducere in opera lui" (din 1979) si se numara printre fondatorii seriei "Patrimoniu", pentru care alcatuieste adesea sectiunea "repere critice". Initiaza ed. critica a operei lui Cezar Petrescu si ingrijeste editarea unor romane ale acestuia, ale lui M. Eliade si M. Sebastian.

Inca din foiletoanele publicate in presa anilor '70 Mihai Dascal se arata un critic ambitios, riguros si informat, cu un stil de o eleganta supravegheata, uneori pretios. Sedus de critica lui J.-P. Richard, pentru care opera (o experienta traita) e abordata din unghiul functiei topologice (calitative) a temelor, isi aduna textele in vederea unui potential volum ce urma sa se intituleze Exercitii de hermeneutica. Renuntind la foile-tonistica, Mihai Dascal se dedica exegezei, vizind "morfologia" operei si uzind de tematism si de psihocritica. Un studiu despre poezia lui Al. Philippide identifica imaginile si metaforele obsedante, de factura baroca, romantica si expresionista. Se urmareste revelarea matricei operei, nucleul structurant: miticismul la G. Topirceanu", obsesia purificarii prin suferinta la Panait Istrati in Ciulinii Baraganului etc.

Exegeza prozei predomina. Mihai Dascal propune o tipologie a romanului romanesc din secolul al XlX-lea si se preocupa sistematic de opera lui Cezar Petrescu (pe care o si editeaza), consi-derindu-I promotorul unei reale mutatii in proza noastra interbelica prin aderenta la freudism si existentialism.

OPERA:
Anatomia unui roman-pamflet, in voi. Panait Istrati, Ciulinii Baraganului, Bucuresti, 1977;
T. Vianu, critic al actualitatii literare, in voi. T. Vianu, Scriitori romani din secolul XX, Bucuresti, 1979;
"Strainul" din noi sau Cezar Petrescu si mutatiile prozei romanesti interbelice, in voi. Cezar Petrescu, Somnul. Simfonia fantastica, Bucuresti, 1988.


REFERINTE CRITICE:
N. Manolescu, in Romania literara,nr. 12,1975;
M.N.Rusu.in Anfiteatru, nr. 10, 1975;
Alex. Stefanescu, in Romania libera, nr. 12 848, 1986;
M. Anghelescu, in Transilvania, nr. 2, 1986;
O. Papadima, in Contemporanul, nr. 37, .


 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Mihai Dascal

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Mihai Dascal




Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text