Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Ion Moise - biografie - (opera si scrierile)

 

A urmat cursurile Facultatii de Filologie din Cluj-Napoca si isi ia licenta in . Urmeaza un curs post-universitar de ziaristica la Bucuresti (1973-l974).



Profesor la Liceul "Bogdan Voda" din Viseul de Sus (1963-l971), redactor la ziarul "Ecoul" din Bistrita (197l-l974; 1975-l982), directorul Scolii generale din Viisoara (1974-l975), bibliotecar la Biblioteca Judeteana din Bistrita (1982-l985) si, din acest an, redactor la "Ecoul" apoi "Rasunetul" pana in anul 2000.



Este din 1990 membru fondator al revistei "Minerva" din Bistrita, serie noua, de la nr. 1 pana la nr. 41, decembrie . Este mentorul Cenaclului "George Cosbuc" din Bistrita pe care-l coordoneaza de peste trei decenii.



Actualmente este redactor sef adjunct al revistei literare bistritene "Miscarea Literara", de la infiintare si pana in prezent, respectiv 2002-200. A colaborat la revistele: Tribuna, Vatra, Steaua, Transilvania, Cronica, Familia, Luceafarul, Viata Romaneasca s.a.

A debutat in 1968 in revista "Tribuna" din Cluj, cu schita "Soarele". A debutat editorial cu romanul "Orologiul", Editura "Dacia", Cluj-Napoca, . Au urmat romanele: "Numai cu tine, omule", Edit. "Dacia", Cluj-N, 1990, "Ploaia noptii de iunie", Edit. "Eminescu", Bucuresti, 1999, "Ochiul Dragonului", Edit. "Arcade" Bistrita, 200. A mai publicat un "Dictionar al viselor", Edit. Macarie, Targoviste, 2001, reeditat bilingv (romana-engleza) la Edit. "George Cosbuc" din Bistrita, 200. A mai publicat un volum de eseuri - "Axiome posibile", Edit. "Eikon" din Cluj-Napoca, 2006 si volumul "Martiri sub Steaua lui David", Edit. "Europress", Bistrita, 2006, in colaborare cu Titus Zagrean.

Este detinitorul mai multor premii literare.



Face parte din Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania si din "International Organization of Jurnalists", Praga, 1973.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.









Referinte critice:



"Cu mijloace ale realismului traditional (naratiunea la persoana a treia, secondata de analiza), "Orologiul" prezinta cateva destine in miscarea si devenirea lor pe fundalul anilor '60, in acea epoca inconfundabila, pragmatica, atat de generoasa in semnificatii pentru actualitate. Realismul, aici tern, aici crud, e punctat cu note romantice in analiza (uneori ironice) si cu savoarea inscrierii limbajului regional al eroilor."

Anton Cosma,

"Romanul romanesc contemporan", vol. I, Bucuresti, Edit. Eminescu, 1988, pag. 75-76



"Cu totul altfel se prezinta romanul lui Ion Moise" class="navg">Ion Moise, "Numai cu tine, omule". Este mai curand traditionalist, evenimentele se petrec in ordine cronologica, autorul omniscient, personajele inzestrate in momentul aparitiei pe scena cu o fisa autobiografica."

Alexandra Vranceanu,

"Romania Literara", Bucuresti, 1991, nr. 25, pag. 10



"Marturisim ca avem incredere in destinul scriitoricesc al lui Ion Moise. Il vedem reusind pe deplin cu un roman al satului contemporan asa cum, dintre scriitorii clasici, numai Pavel Dan l-ar fi putut scrie."

Iuliu Parvu,

"Steaua", Cluj-Napoca, 1982, nr. 8, pag. 55-56



 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Ion Moise

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Ion Moise




Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Proza

Prada ploii nebune

- citeste textul