Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Poezia Fantana de Ion CARAION



Ion CARAION Fantana
Poezia este o ars poetica si.face o aluzie fa poetul latin Horatiu care in Fantana Blandusiei si in Arta poetica exprima modelul, conceptele poeziei clasice.. Poetul construieste textul ca o tasnire de cuvinte, ca un izvor, ca o fantana spre a defini liric poezia, de pe pozitiile esteticii suprarealiste. Cuvantul, poezia, gandul, ideea, genereaza un univers, care se naste ca si universul realitatii senzoriale, din cuvant: La inceput a fost Cuvantul": Din gradina cu fructe si pasari aleg adjectivele / din adjective scot fluturi / din fluturi culori / din culori, pasiuni care se cocoata pe calusei de lemn / din calusei de lemn ies retorii si dansatoarele/ din dansatoare coboara substantivele.in saci, in carji, in propozitii".

Este un suvoi de translatii de sensuri, de transfigurari, de nuante, de sugestii. Gradina este o sugerare a universului real, pe care fructele si pasarile il esentializeaza; prin metonimie devenind adjective, adica elementul transferului de sens spre a deveni fluturi-idei poetice, care transfigurate (din fluturi culorI) si impregnate de pasiuni sunt atribuite unor personaje retorii si dansatoarele". Acestor personaje li se atribuie ganduri idei, care alcatuiesc texte (saci, carji, propozitiI).



Vartejul, caruselul se continua dupa metoda suprarealista. Simbolul pepene" sugereaza universul, fiindca in filozofiile orientale toate fiintele, care se vor naste, stau ca samburii intr-un pepene. Pepenele este un model al universului, care se exprima prin verbe, adverbe, proverbe. Ciclul se repeta fiindca eroii* prin sublimare si esentializare, redevin adjective, categorii (mortii scot adjectivE) iar din categorii se realizeaza universul creat fructe", pasari", dar nu naturale, ca la inceputul procesului, fiindca arta opereaza cu simboluri create de om (de aluminiU) si nu cu realitati vii ca viata. De aceea, nefiind demiurg ca sa creeze o lume vie, poetul este mahnit ("Asta ma mahneste Horatiu"). Este urmarit procesul de sublimari si creatii, ca un flux, ca un vartej, care odata pornit tasneste si dupa o serie de metamorfoze interioare da poezia.



 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.