Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




IOAN MOLDOVAN - biografie - (opera si scrierile)

 

Nascut la 20 martie (in acte 21 martie) 1952 in satul Muresenii de Campie, comuna Sava (astazi comuna Palatca), judetul Cluj. Familia se stabileste la Cluj (tatal, militian, apoi sofer - mama, casnica, o sora mai mare, un frate mai mic). Studii elementare si gimnaziale la Scoala Generala Nr. 5 din cartierul Caramidari; Liceul "George Baritiu", sectia umanista, absolvit in 1971. Joaca fotbal in echipa liceului, apoi pentru scurt timp la juniorii lui "U" Cluj, scrie poezii, citeste la cenaclul "Lucian Blaga"al liceenilor clujeni, debuteaza in revista "Zorile" a liceului, apoi in suplimentul literar "Preludiu" al "Scinteii tineretului", este remarcat de Ana Blandiana la Posta redactiei a revistei "Contemporanul" si de Adrian Paunescu in pagina "Ave" a revistei "Tribuna". In urma esecului la examenul de admitere la Facultatea de Filologie (pentru care, de altfel, nu se pregatise, intentia sa fiind sa dea admitere la regie film - un vis adolescentin -, proiect abandonat pe ultima suta de metri) lucreaza din toamna pana in primavara ca muncitor necalificat la Fabrica de bomboane "Vitadulci", pentru a nu fi incorporat in armata. In 1972 intra primul la Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai"- sectia romana-latina si, incepand cu anul al doilea, activeaza la revista studenteasca "Echinox", fiind redactor, apoi secretar de redactie. Este perioada fasta a celui de-al doilea val echinoxist, cand este coleg cu alti ucenici ai scrisului (la revista si cenaclu sub conducerea lui Marian Papahagi - Ion Pop, directorul "Echinox"-ului, se afla in acea perioada la Paris - , la cursuri, seminarii si grupe de cercetare sub indrumarea lui Mircea Zaciu si a Ioanei Em. Petrescu) care vor deveni peste ani nume importante ale optzecismului literar: Al. Cistelecan, Nicolae Oprea, Al. Th. Ionescu, Alexandru Vlad, Virgil Mihaiu, Virgil Podoaba, Augustin Pop, Aurel Pantea, Mircea Petean , Stefan Borbély, Gheorghe Perian, Tudor Dumitru Savu. Scrie si publica poezii, articole, recenzii; in 1976 primeste premiul pentru poezie "Primavara studenteasca" (Cluj) si al revistei "Amfiteatru" (Bucuresti).



Dupa absolvirea facultatii (in 1976, dupa ce cu un an inainte se casatorise cu Petronela Pantis, colega la facultate si in redactia "Echinox"-ului, anul absolvirii fiind si cel al nasterii primului fiu, Rares, cel de-al doilea, Vlad, nascandu-se in 1981, la Baia Mare ) lucreaza ca dascal in Maramures, la Cavnic, Baia Sprie si Baia Mare, continua sa scrie si sa publice in publicatiile locale, dar si in revistele clujene, participa la sedintele cenaclurilor "Prisma" si "Nord".

In 1980 debuteaza editorial cu volumul de poezie Viata fara nume, prefatat generos de Ion Pop, la editura "Dacia" din Cluj-Napoca. Urmeaza in 1983 volumul Exercitii de transparenta la editura "Cartea romaneasca" caruia i se acorda premiul UTC pentru poezie si in 1989 volumul Insomnii langa munti, la aceeasi editura (titlul propus, Avantajele insomniei, fusese respins de cenzura). In paralel face parte din colectivul de colaboratori ai Dictionarului de scriitori romani coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi si Aurel Sasu, redactand peste 40 de articole. In primavara anului 1989 se incheie perioada maramureseana , una pe care o considera fertila si despre care vorbeste intotdeauna cu bucurie si melancolie. In aprilie se muta la Oradea (familia proprie urmandu-l din toamna) fiind primit in redactia celebrei reviste "Familia" unde il are coleg pe Ion Simut, el insusi echinoxist; dupa evenimentele din decembrie 1989, pentru o scurta perioada, in redactie vor lucra alti doi echinoxisti - Virgil Podoaba si Gheorghe Perian , iar un al treilea, Traian Stef, activand in aceasta redactie si in prezent. In ianuarie 1990 este ales redactor sef al "Familiei". In 1993 ii apare volumul Arta rabdarii (Ed. Dacia) pentru care primeste Premiul Asociatiei Uniunii Scriitorilor din Cluj-Napoca si al revistei "Poesis" din Satu Mare; in 1997, Avantajele insomniei, antologie de autor (Ed. Helicon, Timisoara), premiul revistei "UNU" Oradea; in 1999, Tratat de oboseala (Ed. Clusium) si O uitare de texte, antologie de autor cu o sectiune de sapte Inedite (Ed. Axa, Botosani, colectia "La steaua - poeti optzecisti"); in 2002, la implinirea varstei de 50 de ani, editura "Dacia" (director poetul Ion Vadan) ii tipareste volumul Interioarele nebune, in colectia "Poetii Urbei", o selectie de autor din volumele publicate anterior, urmata de sectiunea care da titlul volumului continand 31 de poeme inedite.



Colaboreaza la Dictionarul esential al scriitorilor romani (Zaciu, Papahagi, Sasu). Din creatia sa poetica s-a tradus in maghiara, engleza, germana, albaneza si franceza. Colaboreaza la numeroase reviste literare din tara. Preda cursul de Istoria culturii si civilizatiei universale la Facultatea de litere a Universitatii Oradea. Referinte critice in carti sau articole de revista semnate de Ion Pop, Laurentiu Ulici, Grigurcu" class="navg">Gheorghe Grigurcu, Al. Cistelecan, Aurel Pantea, Virgil Podoaba, Gheorghe Perian, Ion Simut, Constanta Buzea, Dinu Flamand, Daniel Dimitriu, Ion Cristofor, Stefan Borbély, Grete Tartler, Florin Mugur, Dan C. Mihailescu, Mircea Mihaies, Marin Mincu, Adrian Popescu, Ion Muresan, Radu G. Teposu, Gellu Dorian, Mircea A. Diaconu, Dumitru Chioaru, Romulus Bucur, Nicolae Oprea, Gh. Mocuta, C. Cublesan, Irina Petras, Mihai Vakulovski s.a.

Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al PEN-clubului roman.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

IOAN MOLDOVAN

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui IOAN MOLDOVAN




Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Poezie

Locuiri poetice sau despre mainimic


Locuiri poetice sau despre mainimic

Gindirea continua, asa, ca in vis


Gindirea continua, asa, ca in vis.