Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




VARA - comantariu de George COSBUC



George COSBUC Vara
Poezia Vara este un imn (sau si o oda) consacrat frumusetilor naturii, ale naturii romanesti. Ar putea fi considerata si un pastel, daca nu ar avea o perspectiva atat de larga (spre deosebire de pastelurile propriu-zise ale lui Cosbuc: Noapte de vara, Vestitorii primaverii, Iarna pe ulita, Faptul zilei etc.). Ochiul poetului, o data cu acela al cititorului, cuprinde o topografie vasta, tabloul avand in centru muntele Ceahlau, privit de la mare distanta, de undeva din nordul Moldovei:



Priveam fara de tinta-n sus -intr-o salbatica splendoare, Vedeam Ceahlaul la apus, Departe-n zari albastre dus, Un urias cu fruntea-n soare, De paza tarii noastre pus.

Si ca o taina calatoare, Un nor cu muntele vecin Plutea-ntr-acest imens senin Si n-avea aripi sa mai zboare! Si tot vazduhul era plin De cantece ciripitoare.

Privirile de farmec bete Mi le-am intors catre pamant Iar spicele jucau in vant, Ca-n hora dup-un re.vc7 cant Copilele cu blonde plete. Cand salta largul lor vestmant.

Cat de frumoasa te-ai gatit, Naturo, tu! Ca o virgina Cu umblet drag, eu chip iubit! As vrea sa plang de fericit Ca simt suflarea ta divina, Ca pot sa vad ee-ai plasmuit!

Mi-e inima de lacrimi plina,



Principala figura de stil de aici este personificarea. Poetul se adreseaza naturii ca unei persoane aievea, frumoasa / Naturo, tu! Ca o virgina!".



Ceea ce ne intereseaza mai in special este inversiunea. Numim inversiune acea figura de stil (sau procedeu retoriC) prin care se incalca topica obisnuita a limbii in vederea obtinerii unei mai mari expresivitati, punand in evidenta un cuvant sau mai multe cuvinte pentru a le reliefa valoarea; adesea inversiunea se foloseste si in vederea realizarii ritmului si rimei, cand este vorba de poezie. Am citat mai sus trei fragmente din poezia Vara, subliniind inversiunile: salbatica splendoare (in loc de splendoare salbatica: antepunerea adjectivului epiteT); Departe-n zari albastre dus (in loc de: dus departe in zari albastre (punerea participiului dus" la sfarsitul propozitieI); imens senin (in loc de senin imens: antepunerea adjectivuluI); de farmec bete (in loc de bete de farmec: antepunerea determinantuluI); vesel cant (in loc de cant vesel: antepunerea adjectivului-epiteT); blonde plete (in loc de plete blonde: antepunerea adjectivuluI); largul lor vestmant (in loc de vestmantul lor larg: antepunerea determinantului, de unde substantivizarea, prin articol hotarat, a adjectivului larG); Mi-e inima de lacrimi plina (in loc de inima mi-e plina de lacrimi: antepunerea complementului indirect, de lacrimi, fata de numele predicativ plina, o data cu antepunerea copulei E).

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.




Politica de confidentialitate



});

Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.