Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Actiunea despre CONCEPTE OPERATIONALE



Din fr. action, lat. actia miscare". Actiunea denumeste faptele, intamplarile, evenimentele, peripetiile ce se succed intr-o opera literara, fiind determinata de relatiile eroului cu celelalte personaje. Mai putin importanta si mai rar detectabila in speciile genului liric, actiunea este preponderenta in genul epic si fundamentala in cel dramatic. In actiunea unei opere literare se disting, de regula, trei parti principale: expunerea, conflictul, deznodamantul.

In clasicism, s-a ajuns la principiul celor trei unitati (de actiune, de timp, de loC), mai ales in teatru. Logica interna de actiune, sub aspectul verosimilitatii, va deveni esentiala in literatura realista din secolul al XK-lea, indeosebi in romanul psihologic, unde desfasurarea actiunii determina si caracterizeaza chiar personajele.

In genul epic, actiunea poate fi continua (cronologica) si discontinua, cu reintoarceri in timp. De pilda, actiunea Maclei se desfasoara conform cronologiei reale a evenimentelor. in Odiseea, deja actiunea este intrerupta de povestirea unor fapte din trecut.

Marcel Proust fundamenteaza, in ciclul sau romanesc in cautarea timpului pierdut, succesiunea epica pe discontinuitatea faptelor generata de fluxul memoriei involuntare. in dinamica ei narativa, actiunea este compusa din cateva microactiuni-tip, construite dupa trei moduri de existenta: inlantuirea (prin juxtapunere si coordonarE), insertia (prin includere si subordonarE) si alternanta (prin dezvoltari paralelE) (cf. 5, Dictionar de termeni literarI).

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.