Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Aurel Podaru - biografie - (opera si scrierile)

 

(n. 14.09.1941, Tritenii de Sus, Cluj)





Absolvent al Liceului teoretic Turda si al Facultatea de Agronomie din Cluj.



Profesia de baza: inginer agronom. A fost, pe rand, inginer agronom in judetele Botosani, Mures si Cluj. Din 1967 s-a stabilit la Beclean/jud. Bistrita-Nasaud unde a functionat ca profesor si director de liceu, director de intreprindere, inspector de mori, ziarist, director de casa de cultura.



Debut literar in revista Astra, Brasov, 1968, cu povestirea Caii.

Publicatii culturale la care a colaborat: Astra, Ateneu, Banatul, Baljul, Cetatea culturala, Cronica, Bucovina literara, Dacia literara, Hyperion - Caiete botosanene, Mesagerul literar si artistic, Minerva, Miscarea literara, Orient Latin, Steaua, Tribuna etc.



Debut in volum: O fotografie veche, inramata, proza scurta, Cuvant inainte de Radu Mares, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1994.



Carti publicate: Exercitii la microfon (interviuri), cu o postfata de Adrian Dinu Rachieru, Editura Clusium, Cluj-Napoca, 1996; Chef cu teroristi. Scene dintr-o Revolutie insangerata (microroman), Editura Charmides, Bistrita, 2000; Proasta de Claudia (proza scurta), Editura Limes, Cluj-Napoca, 2004; PRIVIND. Prin galeriile de arta (cronici plastice), Editura Clubul Saeculum, Beclean, 200.



A mai publicat: Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil Beclean (schita monografica), Editura Clubul Saeculum, Beclean, 2002; Gara Beclean pe Somes. Date istorice, Editura Clubul Saeculum, Beclean, 2005; Teodor Murasanu, un poet care a trait demult (coord.), evocari, comentarii critice, istorie literara, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1998; Amintiri despre Pavel Dan (in colab.), prefata de Ion Buzasi, cronologie de Sergiu Pavel Dan, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2003; La Beclean pe Somes, candva.(coord.), antologie cu scriitori despre gara Beclean pe Somes, prefata de Ioan Pintea, Editura Clubul Saeculum, Beclean, 2004; Anotimpul cailor, antologie de poezie si proza romaneasca dedicata calului, prefata de Andrei Moldovan, Editura Clubul Saeculum, Beclean, 2006; Pavel Dan si Blajul (in colab.), scrieri, comentarii critice, corespondenta, prefata si cronologie de Sergiu Pavel Dan, Editura Clubul Saeculum, Beclean, 2007; Pavel Dan, Literatura populara. Caiete, prefata de Andrei Moldovan, Editura Clubul Saeculum, Beclean, 2007.





Prezent in mai multe antologii si dictionare de literatura.

A ingrijit urmatoarele volume: Ion Catcoveanu: Scrisoare din Nord, versuri, argument de Aurel Podaru, prefata de Elena M. Campan, Editura Clubul Saeculum, Beclean, 2004; Carnetele de la Beclean, 8 volume, 200l-2008.



Este presedintele Asociatiei Culturale Clubul Saeculum si vicepresedinte al Societatii Scriitorilor din Bistrita-Nasaud

A fost distins cu mai multe premii literare.



Este membru al Uniunii Scriitorilor si al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania.













Referinte critice:



"Lumea povestirilor lui Aurel Podaru este satul ardelean din chiar inima podisului (O fotografie veche, inramata - n.n.). E adevarat, cateva din personajele sale, si nu cele mai lipsite de interes, traiaesc la oras sau sunt intelectuali (.). Dar si acestia sunt nedesprinsi de matricea rurala, au ezitarea celor ce calca pe un sol intr-o privinta strain. Astfel ca un parfum frust pe un pamant reavan se insinueaza discret in fiecare povestire, indiferent de locul actiunii. E, de fapt, amintirea reziduala, reminiscenta inca neabsorbita, fotografia aproape stearsa ce s-a imprimat in memorie."

Radu Mares



"La Editura Dacia a aparut volumul de proza scurta "O fotografie veche, inramata", apartinand scriitorului bistritean Aurel Podaru. Este o proza de o simplitate deconcertanta in care si ideile, si cuvintele par abandonate in favoarea imaginii fotografice, nude, developate brusc pe retina celui care priveste direct, fara sa selecteze. Dar aceasta simplitate, incredibil, le confera un mister total. Citindu-i cartea, nu putem sa nu exclamam cu uimire: cum sunt lucrurile asa cum sunt! Aurel Podaru prezinta atat de simplu, de smerit viata satului transilvanean, incat, aflandu-te in afara acestei realitati, ai senzatia unei revelatii (.) Indraznesc sa spun ca, prin simplitatea ei neobisnuita, cartea lui Aurel Podaru este chiar terapeutica."

Dan Stanca





"Cele mai reusite sunt paginile scrise cu umor (atunci cand umorul este chiar umor si nu o intentie vaga). Se citeste, de pilda, cu placere, schita Cand vaca sta sa fete (O fotografie vech, inramata- n.n.), in care se evidentiaza diferenta dintre modul de-a gandi al femeii si acela al barbatului. Femeia se da cu capul de ceasul mortii sa gaseasca o noua sursa de lapte, pentru ca "vaca furnizoare sta sa fete", in timp ce barbatul nu se poate impaca deloc cu ideea ca "arsenalul nuclear al Europei intrece de 2,7 milioane de ori potentialul distructiv al bombei de la Hirosima."

Alex Stefanescu





". in fond Raul este un revoltat social, indignat de minciuna propagandei din sloganurile comuniste si ramane de neuitat scena in care una din pasagerele si usuraticele sale iubite nu se poate "iubi" cu Raul pentru ca in camera se afla dominator si mustrator portretul tovarasului; o alta, mai cinica de data asta, dupa fiecare partida de sex, fredona paranoic cantece ale entuziasmului comunist."

Ion Buzasi



"Faptul diurn, banal, capata deodata o nota de suprarealitate care-l incarca de semnificatii nebanuite (O fotografie veche, inramata n.n.). In aceata trecere dintr-un plan in altul e sugerata sau anticipata, presimtita fie prin dialogul lapidar, fie prin imaginea unei naturi dezlantuite, fie prin taceri. Starea de liniste, mai cu seama, premerge ori insoteste aceste treceri: "

Cornel Cotutiu





"Coborarea lumii in vis, in traditie, superstitie si ritual apare ca motiv in povestirea Ca intr-un vis, ca intr-o poveste( O fotografie veche, inramata - n.n.). Vechi credinte se inlantuie creand o atmosfera de fantastic, asemanatoare cu cea din proza lui V. Voiculescu."

Simona Konradi





"Orasenii lui Aurel Podaru dau imaginea unei lumi invadate de nenorocirea satului (O fotografie veche, inramata - n.n.) Asa cum orasul lui Caragiale e o lume invadata de mahala. Autorul ironizeaza spiritul provincial, intr-o permanenta tentativa de asalt. Si pentru ca el insusi se include in spatiul spiritual evocat, avem de-a face cu o autoironie ce duce la detasarea necesara pentru ca proza, ea insasi, sa nu cada in provincialism."

Andrei Moldovan



"Povestirile certifica de la inceput un reviriment al prozei scurte. Masura, rafinamentul, privirea hatra din perspectiva adulta, nostalgia disimulata, ironia filtrata, dar - mai ales - harul de povestitor obliga la a nu mai lasa cartea din mana (Proasta de Claudia - n.n.)."



Alexandru Jurcan





"Cu aceasta carte (Proasta de Caluzdia - n.n.), Aurel Podaru face dovada unui prozator - daca tinem cont de economia si tehnica scrisului - greu de imitat. A realiza profunzimea prin simplitate este un har care mereu ascunde ceva tainic, numai de autor cunoscut."

Virgil Ratiu



"Acesta-i meritul tau, in primul rand, ca povestesti franc, cu o aparenta simplitate, frusta, atractiva, fermecatoare in cele din urma in sinceritatea ei. Iar la un moment dat, cuprins de patima povestitului, imbatat de-a dreptul, ca orice lup de mare ori de apa dulce, declari, tam-nisam: Faimosul nod de cale ferata sunt eu! Ba bine ca nu! Cand iesi din bufetul garii Beclean, te crezi nod de cale ferata!"

Radu Tuculescu





"De regula de mici dimensiuni, povestirile lui Aurel Podaru (.) se inscriu pe linia prozei ardelenesti, de la Agarbiceanu la Pavel Dan, faza transilvaneana a acestuia."

A. I. Brumaru







 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Aurel Podaru

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Aurel Podaru



Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Proza

Zaluda

- citeste textul

Mai sus de tivul rochiei

- citeste textul